För allas trevnad har styrelsen i BRF Göken 14 gjort en sammanställning av vad alla som boende i föreningen ska ta hänsyn till. Sammanställningen är gjord i bokstavsordning. Den finns också att ladda ner som pdf bland ”Dokument”.
Altaner
Om lägenheten är försedd med altan, balkong, takterrass, mark eller uteplats med egen ingång, är du som bostadsrättshavare skyldig att hålla dessa rena och fria från snö samt att se till att avrinning av dagvatten inte hindras. Du får inte utan styrelsens tillstånd anbringa annat ytskikt än det ursprungliga.
Balkonger
Balkonglådor får sättas upp invändigt på balkongen, aldrig utvändigt. Om du har blommor, tänk på att vattna försiktigt så att det inte rinner ner vatten på balkongerna under. Det är naturligtvis inte tillåtet att kasta ner föremål eller cigarettfimpar på underliggande balkonger eller på gården. Mata heller inte fåglar. Se också under Altaner vad som gäller balkonger angående avrinning.
Bostadsrättsföreningen
I Bostadsrättsföreningen Göken 14 finns 30 lägenheter och två lokaler som hyresrätter. Ordinarie föreningsstämma hålls årligen senast före maj månads utgång. Styrelsen har regelbundna möten och däremellan frekventa kontakter. Det är mycket viktigt för föreningen att hela tiden ha en väl fungerande styrelse, som kan utveckla våra gemensamma intressen. Anmäl gärna ditt intresse att bidra i föreningsarbetet till valberedningen. Läs mer om ”föreningen”.
Bostadsrättstilläggsförsäkring
Under 2022 bytte föreningen fastighetsförsäkring och har nu i tillägg en gemensam bostadsrättstilläggsförsäkring. Bland ”Dokument” finns en pdf med villkoren, där finns bland annat information om vilka belopp det är som gäller vid självrisk.
Bostadsrenovering och förändring i bostaden
De flesta typer av renoveringar som gäller i din lägenhet beslutar du själv om, s.k. ytskikt, se även informationen om ”vem som ansvara för vad” på hemsidan. Följande förändringar eller åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd;
- ingrepp i bärande konstruktion,
- ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten eller ventilation
- eller annan väsentlig förändring av bostaden, tex nya badrum eller kök.
Du som bostadsrättshavare svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Alla omfattande arbeten ska i förväg skriftligt anmälas till styrelsen även om de formellt inte kräver tillstånd. Enligt föreningens ordningsregler ska reparationer och förändringar alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt enligt gällande branschregler. Nedan anges de krav som föreningen ställer på intyg som ska lämnas till styrelsen. När det gäller förändringar som kräver tillstånd av styrelsen måste du få tillstånd innan du påbörjar arbetet.
De handlingar som du skickar till styrelsen ska innehålla beskrivning av vad du ska göra, t.ex. ritningar, att du har anlitat fackmannamässiga hantverkare som efter arbetet tillhandahåller de intyg som krävs av bostadsrättsföreningen och att du namnger den behöriga besiktningsman som du anlitat för efterkontrollen.
Om renovering innebär att vattnet eller cirkulationsvattnet i värmesystemet i fastigheten måste stängas av och sättas på igen, får detta endast göras av föreningens fastighetsskötare (NABO). Du får själv betala vad det kostar.
Om renoveringen innebär att förändringar av vatten, avloppsledningar, el, värme eller ventilation på något sätt gjorts, måste sedan arbetena är avslutande, en besiktning ske. För mindre förändringar som byte av vattenkran lämnas bara intyg på Säkert vatten eller att vår fastighetsservice NABO har genomfört uppdraget. NABO arbetar enligt branschstandarden Säkert vatten, men har inte möjlighet att lämna intyg. Är det förändring av badrum, så kallade våtrum, ska det också finnas våtrumsintyg.
Vid nydragningar och större förändringar får du själv anlita en auktoriserad besiktningsman som intygar att värme, vatten, el och ventilation är rätt och säkert installerat. Du som bostadsrättsinnehavare ska också begära att få intyg på säkert vatten, våtrumsintyg och avsyningsprotokoll på elinstallationer och ventilation från dina hantverkare och de ska uppvisas för den auktoriserade besiktningsmannen.
Kopia på Säkert vatten, våtrumsintyg, avsyningsprotokoll av el och ventilation samt besiktningsmannens intyg ska lämnas till styrelsen, snarast efter färdigställande.
Reparationsarbeten med extern personal får förekomma vardagar 08.00-17.00. Om du själv till exempel borrar eller snickrar måste du sluta senast kl. 20.00 på vardagar. Lördagar och söndagar kan du arbeta mellan kl. 10.00 och 17.00.
Under renoveringsarbetet är det inte tillåtet att förvara byggmaterial, maskiner, målarfärg eller byggavfall och liknande i trapphuset eller på gården. Om byggmaterialet ställs utanför huset, ansvarar du för att detta borttransporteras snarast. Du ansvarar för att inhyrda hantverkare rättar sig efter detta.
Om du själv eller dina hantverkare skräpar ner i trapphuset eller i hissen i samband med renovering, måste du själv genast städa upp.
En större renovering ska informeras till medlemmarna på föreningens anslagstavla i entrén i god tid innan arbetet påbörjas.
Ett råd är att använda hantverkare med F-skattsedel och betala mot kvitto, så att du kan reklamera eventuella fel och brister.
Brandskydd och brandskyddsarbete
Föreningen har både en brandskyddspolicy och en handlingsplan för brandskydd, ta del av dessa och mer information på sidan om brandskydd (klickbar länk).
Brandvarnare
Alla lägenheter måste enligt lag ha en eller flera fungerande brandvarnare. Det är du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för underhåll av brandvarnaren och att kontrollera brandvarnarna kontinuerligt.
Cyklar
Föreningens medlemmar har möjlighet att ställa cyklar i cykelrummet. Däremot får cyklar inte ställas i porten eller i trapphuset. Port och trapphuset ska alltid vara fri från hinder eftersom port och trapphus är utrymningsvägar.
El
Vår fastighet är ansluten till ett elnät tillhörande Ellevio AB, som tar betalt för att du är ansluten till elnätet. Elleverantör bestämmer du själv och du tecknar elhandelsavtal. Till elleverantören betalar du för uppmätt förbrukning av el. Elmätaren för din lägenhet, en s.k. Energibox finns i källaren eller i trapphuset.
Fastighetsskötsel
Bostadsrättsföreningen Göken 14 har avtal med företaget NABO för skötsel av fastigheten. NABO följer en egenkontrollplan för fastigheten. Enligt egenkontrollen görs tekniska kontroller kontinuerligt.
Om du har problem i din lägenhet, har du möjlighet att ringa efter hjälp från NABO, du står då själv för kostnaden. Telefonnummer finns anslaget i porten och på föreningens hemsida, eller NABO:s hemsida.
Fest
Om du ska ha fest och tror att det kommer att påverka dina grannar, sätt då upp en ”varnings”-lapp i porten eller lägg i brevinkastet, så kan du troligen räkna med överseende för eventuella störningar. Tänk på att stoj och stim från balkong och fönster fram på småtimmarna också är störande. Upprepade högljudda fester accepteras inte.
Fläkt
Fläkt får inte kopplas till ventilationskanal eftersom föreningens fastighet har självdragsventilation. Du får därför bara installera kolfilterfläkt.
Grillning
Grillning är tillåtet på gården, däremot är det inte tillåtet att grilla på balkongerna.
Grovavfall
Det är inte tillåtet att slänga, eller ställa något som helst grovavfall, som kartonger, gamla vitvaror eller liknande i fastighetens allmänna utrymmen eller i soprummet.
Bostadsrättsföreningen ansvarar inte för borttransport av grovavfall. För borttransport av grovsopor ansvarar varje enskild bostadsrättsinnehavare. Närmaste återvinningsstation (gröna behållare) för glas, förpackningar och tidningar finns på Pontonjärsgatan. Närmaste återvinningscentral, där du kan lämna grovavfall, elavfall och farligt avfall, finns på Bromma återbruk. Det finns också mobila miljöstationer som kör enligt särskild turlista. Läs mer hos Stockholms stad www.stockholm.se/avfall.
Gården
Gården är vår gemensamma angelägenhet. Gården underhålls av föreningens medlemmar och rustas upp löpande. Vid gemensamma städdagar deltar föreningens medlemmar.
Hemförsäkring
Alla medlemmar i föreningen måste ha en hemförsäkring, tidigare krävdes också att var och en hade tecknat ett bostadsrättstillägg, men inte längre. Under 2022 bytte föreningen fastighetsförsäkring och har nu i tillägg en gemensam bostadsrättstilläggsförsäkring. Bland ”Dokument” finns en pdf med villkoren, där finns bland annat information om vilka belopp det är som gäller vid självrisk.
Hissen
Den som ska använda hissen för transport av föremål, måste täcka väggar och golv så att hissen inte skadas. Tänk på att hissdörrarna måste ges fritt utrymme för att kunna fungera. Finns minsta tveksamhet att föremålet får plats, får hissen inte användas.
Julgranar
Bostadsrättsföreningen transporterar inte bort julgranar. Julgranar får absolut inte slängas på gården eller utanför fastigheten på Sankt Eriksgatan. Julgranar lämnas på av kommunen anvisad plats.
Kabel-TV
Kabel-TV leverantör som föreningen har avtal med är ComHem.
Källarförråd
Förråd finns i källarplanet. Se alltid till att låsa ytterdörren till källaren. Personliga tillhörigheter får endast förvaras på avsedd plats i källarna. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras, detta på grund av brandrisk. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.
Mattor
Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att ha mattor utanför lägenhetsdörren.
Månadsavgift
I månadsavgiften ingår vatten och värme. Månadsavgiften faktureras månadsvis och ska vara betald i förskott, senast den sista i varje månad.
Portkod
För att komma in i fastigheten används portkod.
Rökgångar och eldstäder
De flesta eldstäder i fastigheten är inte i bruk och får heller inte vara i bruk. Till många eldstäder finns inte längre någon rökgång. Det är därför mycket angeläget att du aldrig eldar i eldstäderna. Det innebär stor brandrisk och allvarliga konsekvenser för dina grannar. Har du frågor om eldstäderna så måste du kontakta styrelsen. Det är föreningen som ansvarar för de gemensamma rökgångarna och inte bostadsrättshavaren. OBS, just nu får inga eldstäder vara i bruk i fastigheten, för frågor kontakta styrelsen.
Rökning
All rökning är förbjuden i fastighetens allmänna utrymmen. Tänk också på att visa hänsyn till dina grannar om du röker på gården eller balkongen.
Soprum
Endast brännbara hushållssopor får läggas i de gröna kärlen som de är avsedda för. Hushållssoporna måste packas i hopknuten påse. Lösa föremål, som t.ex. pizzakartonger får inte kastas separat. Större föremål som inte får plats i soppåsen måste slängas på återvinningscentral. Glas och vassa föremål får absolut inte slängas i soporna!
Matavfall ska sorteras i särskilda påsar som finns att hämta i soprummet. Fyllda matavfallspåsar ska därefter lämnas i de särskilda, bruna matavfallskärlen.
Föreningen har också ett kärl för tidningsinsamling, även den grön, men märkt för tidningar, här får du inte kasta hushållssopor.
Stadgar
Bostadsrättsföreningen Göken 14:s stadgar kan du få från styrelsen. Du finner också stadgarna här på föreningens hemsida, se ”Dokument”. Läs dem gärna så förstår du bättre hur vår förening fungerar.
Störande ljud
Tänk på dina grannar så att de inte störs av ljud, från radio, TV och musikanläggningar, spring i trappor etc. Reparationsarbeten med extern personal får förekomma vardagar 08.00-17.00. Om du själv t.ex. borrar eller, snickrar måste du sluta senast kl. 20.00 på vardagar. Lördagar och söndagar kan du arbeta mellan kl. 10.00 och 17.00.
Tidningar
Bostadsrättsföreningen ordnar hämtning av tidningar från kärl i soprummet. Möjlighet finns att lämna dagstidningar, veckotidningar och reklamblad i denna behållare i soprummet.
OBS! denna behållare är endast till för tidningar, inte annat papper, wellpapp eller emballage/kartonger, pizzakartonger. Av miljöskäl är det bäst att lämna tidningarna utan kasse. Varken pappers- eller plastkassar passar att återvinnas tillsammans med tidningar. Dessutom tar lösa tidningar mindre plats.
Trappstädning
Bostadsrättsföreningen har avtal med entreprenör för trappstädning i huset, liksom städning av tvättstugan. Städning sker en gång per vecka. Om du själv eller dina hantverkare skräpar ner i trapphuset eller i hissen måste du själv genast städa upp.
Tvättstugan
Tvättstugan bokas digitalt via en app eller webbplats, tjänsten heter Boka Tvätten. Nya medlemmar i föreningen får en kod av styrelsen och skapar en användarprofil här: https://www.anvandare.bokatvatten.se/
- Bokningsbara tider är 8.00-12.00, 12.00-16.00, 16.00-19.00, 19.00-22.00.
- Det är möjligt att boka två tvättider, men tanken är inte att vi ska boka två tider i rad om det inte är absolut nödvändigt.
- Övriga regler: att vi noga städar efter oss, särskilt tumlare och torkskåp. Vi har tillgång till torkning 30 min efter avslutad tvättid o.s.v. läs gärna i tvättstugan om vad som gäller där.
Uppvärmning
Uppvärmning sker med fjärrvärme. Kostnaden för värme ingår i månadsavgiften. Föreningen har höga kostnader för uppvärmning. För miljön och din ekonomi – spara på värmen. Lämna inte fönster och balkongdörrar öppna under vintertid.
Uthyrning i andra hand
Läs om andrahandsupplåtelse i föreningen stadgar, kolla bland ”dokument”.
Vatten
För miljön och för din ekonomi – spara på vatten. Kostnaden för vatten ingår i månadsavgiften.
Övrigt
Ta dig gärna tid att läsa igenom ovanstående tillsammans med övriga som eventuellt bor med dig. Är det något som är oklart eller om någon information saknas i denna sammanställning, kontakta någon i styrelsen.
Trivselreglerna uppdaterade 2022-02-13
Styrelsen i Bostadsrättsföreningen Göken 14